петък, 26 май 2006 г.

Фонови мисли

Помня.. имаше и други разговори. Едни такива опиващи. Като пресен мавруд. Такива разговори ми липсват. Темата в тях няма значение. Само състоянието, в което изпадаш - безплатно-безвредна дрога. Ти помниш ли подобни разговори ? Те винаги са били случайни. Дълго се чудих как могат да бъдат случени нарочно. И с времето разкрих тайната.
Когато седна пред теб и с първата наздравица преодолеем неудобството от ежедневието ще помълчим. Би трябвало да съществува ритуал на помълчаването, чрез който, отдавайки дължимото на тишината (майка на всяка нова тема) да си напомняме, че говорейки лишаваме мисълта си от пространство. Жалко е, че няма как да бъдат написани няколко страници мълчание.. Ето няколко реда
.................................................................
.......................................................................
................................................................................
.................................................................
...................................................................
.......................................................................
.................................................................
.........................................................................
Ако ги четеш достатъчно бавно, вероятно ще можеш да придобиеш усещане за нещата, които грижливо съм помислил мълчейки. Не за да ги разкажа после, а за да създадат фона на нашия разговор. Фоновите мисли създават окраската, страстта на разговора и понякога се явяват много по-важни от самия разговор.
Фоновите мисли са породени от преживени думи. Повечето думи са изветрели от употреба и не носят нищо същественно в себе си. Ако обаче събудим няколко от тях изпълвайки ги с живителните сокове на нашето лично отношение разговора може да се превърне в приказка.
..думите са един от най-странните феномени, които съм срещал в живота си.. Извлечени от реалността (за да бъде описвана и овладявана) , те са се превърнали в градивен придатък към нея.. като конструктор, които се самоизгражда и изгражда нови елементи от реалността. Думата "камък", комбинирана с думата "дърво" е породила първото "копие" - "насъщно средство за придобиване на храна от безопасно разстояние".. всяка комбинация от думи може да предизвика нови елементи в реалността ни, когато имаме лично отношение към думите, които изричаме..
.. думите, комбинирани по различен начин .. Например думата "сок" е достатъчна за да предизвика отделянето слюнка в устата ми.. а съчетана с думата "жена" прекъсва мислите ми и подпалва стомаха.. не мога да не спра за малко за да се насладя на образите..
Съчетавайки "хоризонт" с "дърво" и "извор".. добавяйки "мотоциклет" и "вятър".. а може би "сянка" и "сън".. или "змия" и "болка"..
о.. мислите ми се оплетоха.. ще продължа по-късно.. все още ме владеят думите "жена" и "сок".. и ако не умра от жажда ще продължа да пиша думи за думите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар